Παναγιώτης Τριβυζάς, ένας sprinter από … φωτιά!

Το 2017 ο Παναγιώτης Τριβυζάς έβαλε … φωτιά στα κουλουάρ του στίβου!   Ήδη από την περίοδο του κλειστού στίβου έδειξε τις διαθέσεις του … Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έκανε το … νταμπλ σε 60μ. και 200μ., κάτι που είχε να συμβεί από το 2005, με τον Παναγιώτη Σαρρή να είναι ο τελευταίος αθλητής που το είχε πετύχει, βελτιώνοντας τις ατομικές τους επιδόσεις με 6.71 και 21.38 αντίστοιχα.

Η συνέχεια στον ανοικτό στίβο ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή!  Ατομικά ρεκόρ τόσο στα 100μ. με 10.36, όσο και στα 200μ. με 20.58! Στα 100μ. μάλιστα σημείωσε και 10.24 αλλά με ευνοϊκό άνεμο μεγαλύτερο του επιτρεπτού ορίου (+2.7), ενώ στα 200μ. … ισοφάρισε τον Γιάννη Ναυπλιώτη στην 8η θέση των καλύτερων Ελλήνων όλων των εποχών στην απόσταση!  Με την επίδοσή του στα 200μ. βρέθηκε στην 29η θέση της Ευρωπαϊκής λίστας για το 2017!  Παράλληλα όμως έδειξε και εξαιρετική σταθερότητα καθώς έτρεξε συνολικά πέντε φορές κάτω 10.50 στα 100μ. και έξι φορές στα 200μ. κάτω από 21.00!

Παράλληλα, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ήταν τρίτος στα 100μ. και δεύτερος στα 200μ., ενώ κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στα 200μ.

Η συνεργασία του Παναγιώτη με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Περικλή Χατζηαναστασιάδη που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 έδειξε αμέσως θετικά αποτελέσματα και έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον, καθώς ο πρωταθλητής μας βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ στα 60μ. στην πρώτη του φετινή κούρσα! Αρχίζοντας εντυπωσιακά ο Παναγιώτης την αγωνιστική του δραστηριότητα για το 2018, το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου στην ημερίδα του Αγ. Κοσμά έτρεξε τα 60μ. με 6.68, σε μια κούρσα ουσιαστικά χωρίς συναγωνισμό! Ο πρωταθλητής μας, που θα κάνει τον επόμενο αγώνα του στις 31 Ιανουαρίου στο meeting της Ρενς (Reims) στην Γαλλία, δείχνει έτοιμος να διεκδικήσει την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ όπου το όριο συμμετοχής στα 60μ. είναι 6.63, αν και όπως δήλωσε στο Greek Athletics ο βασικός του στόχος για το 2018 είναι ο ανοιχτός στίβος και τα 200μ.

Στο video που ακολουθεί την συνέντευξη μπορείτε να δείτε την κούρσα στα 60μ. του Παναγιώτη Τριβυζά στον Αγ. Κοσμά του Σάββατο, 20 Ιανουαρίου.

Ήταν αναμενόμενη για σένα η βελτίωση σου την περσινή περίοδο; ιδιαίτερα στα 200μ. στον ανοικτό στίβο βελτίωσες την ατομική σου επίδοση μισό δευτερόλεπτο περίπου.

Ίσως να μην περίμενα να έχω τόσο μεγάλη βελτίωση αλλά το ότι θα υπήρχε βελτίωση ήταν σίγουρο, καθώς δούλεψα όλη την χρονιά πάνω στην εξειδίκευση των 200μ. Και σίγουρα όταν είσαι σταθερός στην προπόνηση, θα έρθει και μια πολύ καλή επίδοση και στους αγώνες όπως και έγινε.

Ποια από τις εμφανίσεις σου το 2017 θα ξεχώριζες;

Σίγουρα το 20.58 στα 200m που σημείωσα στα Βενιζέλεια στα Χανιά ήταν μια πολύ καλή επίδοση που με «ανέβασε» σε επίπεδο αθλητή διεθνών διοργανώσεων και στην διαδικασία να κυνηγήσω το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Κάτι που δεν το πέτυχα τελικά, αλλά το προσπάθησα και νομίζω τα πήγα πολύ καλά.

Ποια είναι η δική σου προσέγγιση στο ερώτημα: «πώς να τρέξεις τα 200μ.;», χωρίζεις την κούρσα σε φάσεις επιτάχυνσης και διατήρησης της ταχύτητας;

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο τρόπο καθώς μέσα στην κούρσα δεν έχεις να σκεφτείς πολλά πράγματα. Θέλω όμως να περνάω τα πρώτα 100μ. λίγο πιο ομαλά και να βγάζω όλη την ταχύτητα μου βγαίνοντας απ’ το βιράζ.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχεις θέσει με τον προπονητή σου για το 2018 για τον κλειστό και ανοιχτό στίβο;  Πως έχει εξελιχθεί η προετοιμασία σου ως τώρα;

Η προετοιμασία μου μέχρι στιγμής πηγαίνει πάρα πολύ καλά δόξα τω Θεώ χωρίς προβλήματα.

Οι στόχοι που έχω βάλει μαζί με τον προπονητή μου, Περικλή Χατζηαναστασιάδη, είναι να προσπαθήσω να κάνω ξανά το νταμπλ στο κλειστό στίβο, πάλι με ατομικά ρεκόρ και στα δύο αγωνίσματα και να πάρω ένα μετάλλιο στα 60μ. στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη.

Από εκεί και πέρα έχω το καλοκαίρι να τρέξω σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως είναι οι Μεσογειακοί αγώνες στην Ισπανία και φυσικά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βερολίνο και οι στόχοι για τις διοργανώσεις αυτές είναι να προσπαθήσω για την καλύτερη δυνατή θέση σε ατομικό επίπεδο και ο τελικός με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4x100μ. στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Πόσο κοντά βρίσκεσαι στην επίτευξη των ορίων συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου (10.28 στα 100μ. και 20.65 στα 200μ.);

Δε νομίζω να αντιμετωπίσω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά την επίτευξη ορίου στα 200μ., καθώς είναι μία επίδοση που την έχω στα πόδια μου και θα κοιτάξω να την επιβεβαιώσω από τους πρώτους κιόλας αγώνες για να μπορέσω μετά να προετοιμαστώ κατάλληλα για τις μεγάλες διοργανώσεις.

Στα 100μ. ίσως χρειαστώ λίγη παραπάνω δουλειά, αλλά κι εκεί πιστεύω θα τα πάω εξίσου καλά.

Ποια είναι τα πλάνα για την σκυταλοδρομία 4x100μ. φέτος; To 2017 πετύχατε 39.42, την 12η θέση στην Ευρώπη, χωρίς την συμμετοχή του Λυκούργου Τσάκωνα, που πιστεύεις ότι μπορείτε να φτάσετε φέτος; Το υφιστάμενο Πανελλήνιο ρεκόρ, 38.61 από το μακρινό 1999, πιστεύεις ότι είναι στις δυνατότητες σας;

Υπάρχει πολύ μεγάλη όρεξη στην ομάδα που απαρτίζει την 4χ100μ! Το κλίμα είναι πολύ οικογενειακό και όλη η ομάδα διψάει για διάκριση!

Δεν ξέρω πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι το πανελλήνιο ρεκόρ … Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι η ομάδα θα κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί!

Ποιες θεωρείς τις καλύτερες στιγμές της καριέρας σου έως σήμερα;

Όλες οι στιγμές που έχω ζήσει στην καριέρα μου από τότε που ήμουνα παιδάκι έως τώρα είναι όλες τους πολύ σημαντικές και με έφεραν εδώ που είμαι τώρα! Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια.

Υπήρξε κάποια χρονική στιγμή που σκέφτηκες να εγκαταλείψεις την προσπάθειά σου στον πρωταθλητισμό, λόγω προβλημάτων/δυσκολιών; Αν ναι, πως βρήκες την δύναμη να τα ξεπεράσεις;

Ακόμα και την περίοδο που είχα σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν το μετάνιωσα. Επέστρεψα γιατί ήθελα να κάνω ξανά αυτό που μου αρέσει!

Ποιά είναι η σημαντικότερη αξία που έχεις αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό;

Έχω αποκομίσει την αξία του να αγωνίζεσαι και να μην τα παρατάς ποτέ, ακόμα και αν όλα είναι εναντίον σου. Τα ψυχολογικά κίνητρα που αποκτάς μετά από κάθε δυσκολία είναι τεράστια!

Ποιο είναι το … moto σου?

Το moto μου… Αυτό που σκέφτομαι πριν από κάθε αγώνα, πριν καθίσω στον βατήρα είναι: «Κοίτα Πανούλη πόση κούραση έχεις περάσει για να φτάσεις εδώ! Μπες μέσα… Πάμε ψυχάρα μου!».

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν επιτυχημένη την συνεργασία αθλητή-προπονητή;

Νομίζω η ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η πειθαρχία είναι κάποια από στοιχεία για να υπάρχει μια καλή συνεργασία.

Με τι ασχολείσαι στο χρόνο σου εκτός προπόνησης;

Προσπαθώ να ξεκουράζομαι όσο γίνεται περισσότερο είτε ψυχικά είτε σωματικά. Σπίτι, σινεμά και φαγητό είναι κάποια από τα πράγματα που θα κάνω.

Έχεις κάποιον αθλητή-τρια ως πρότυπο;

Δεν έχω κάποιον αθλητή σαν πρότυπο. Θαυμάζω όμως 2-3.

Πως σκέφτεσαι την επαγγελματική σου σταδιοδρομία, στο χώρο του στίβου, ή στην πυροσβεστική;

Το επαγγελματικό μου μέλλον, πέρα από την πυροσβεστική όπου εργάζομαι μέχρι να πάρω σύνταξη, το φαντάζομαι ως προπονητής.

Δεν θέλω να φύγω από τον χώρο που βρίσκομαι τώρα! Θέλω κι εγώ να μεταδώσω την δίκη μου φιλοσοφία σε αθλητές!

Ποιοι είναι οι αρωγοί στην προσπάθειά σου;

Πέρα από την οικογένειά μου που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα μου, σαφώς και μεγάλο ρόλο έχουνε παίξει και οι χορηγοί μου, ο σύλλογος μου (Ολυμπιακός) και φυσικά η ομοσπονδία (ΣΕΓΑΣ). Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον προπονητή μου, κο Περικλή Χατζηαναστασιάδη, ο οποίος με πήρε υπό την επίβλεψή του τον Σεπτέμβριο και με βοήθησε σημαντικά, την στιγμή που άλλοι προπονητές προτίμησαν τις προσωπικές τους σχέσεις με άλλους αθλητές από ότι να εστιάσουν στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών μου.

 

Πολυμέσα - Video