Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέντευξη Greekathletics.gr με τον Αθλητή Νικόλαο Κόκκο

O Νίκος Κόκκος, εξηγεί στο greekathletics γιατί η ηλικία είναι … απλά ένας αριθμός!

Το 2017 ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη χρονιά του Νίκου από το 2010 που ασχολείται με τον στίβο στον χώρο των Διαχρονικών Αθλητών, καθώς όχι μόνο βελτίωσε τις ατομικές του επιδόσεις και στα τρία αγωνίσματά του, 100μ., 200μ., και 400μ., αλλά σημείωσε και νέο Πανελλήνιο και Βαλκανικό Ρεκόρ στα 400μ. στην ηλικιακή κατηγορία 45-49 με επίδοση 53.8” που τον ανέβασε στην 32η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης και 18η θέση της Ευρωπαϊκής Κατάταξης για το 2017, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Masters WMA!!!

Επίσης στο 27ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών (Balkan Masters Athletics Championships, Stadia) που διεξήχθη στην Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας στις 22-24 Σεπτεμβρίου, κατέκτησε συνολικά τέσσερα (4) χρυσά μετάλλια. Τα δύο σε ατομικά αγωνίσματα, 200μ. και 400μ, σημειώνοντας μάλιστα και νέο Ρεκόρ Βαλκανικών Αγώνων στα 400μ. (ηλικιακή κατηγορία 45-49) καλύπτοντας την απόσταση σε 54.69”, ενώ κέρδισε και άλλα δύο (2) χρυσά μετάλλια, στην σκυταλοδρομία 4x100μ. και στην Βαλκανική Σκυταλοδρομία (800μ., 400μ., 200μ., 100μ.). Νωρίτερα τον Ιούνιο στον Αγ. Κοσμά, κέρδισε την πρώτη θέση στα 200μ. και 400μ. στους Πανελλήνιους Αγώνες του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.Σ , ενώ μια εβδομάδα αργότερα κέρδισε τα 100μ. και 200μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΟΕΒΑΣ στην Λάρισα. Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Διαχρονικών Αθλητών ο Νίκος συμμετέχει από το 2012 και έχει αναδειχθεί συνολικά έντεκα (11) φορές Πρωταθλητής Ελλάδας σε 100μ., 200μ. και 400μ. στις ηλικιακές κατηγορίες 40-44 και 45-49. 

Ο Νίκος έκανε την πρώτη του αγωνιστική εμφάνιση στους Διαχρονικούς Αθλητές το 2010 συμμετέχοντας στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη τότε στην Λάρισα, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στα 5.000μ! Από τότε ο Νίκος έχει συμμετάσχει σε έξι ακόμα Βαλκανικά Πρωταθλήματα κερδίζοντας συνολικά δεκαπέντε (15) μετάλλια. 

– Πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τον στίβο και τους δρόμους ταχύτητας συγκεκριμένα, ποια ήταν η σχέση σου με τον αθλητισμό; 

ΝΚ: Από πολύ μικρός ασχολήθηκα με πολλά αθλήματα συμμετέχοντας σε πολλούς αγώνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό! Ξεκίνησα λοιπόν την αθλητική μου διαδρομή με κολύμβηση, μετά volley, basket, tennis και πολεμικές τέχνες. 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τον στίβο; 

ΝΚ: Το 2007 εντελώς τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένα διαφημιστικό φυλλάδιο του Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας και διάβασα για τον αγώνα των 5χλμ. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια για το πόσο χρόνο θα μπορούσα να κάνω! Έτρεξα λοιπόν τα 5χλμ και εκεί γνώρισα και έγινα φίλος με την παλαιά πρωταθλήτρια των 1500μ Μαρία Τσίρμπα η οποία με ενέπνευσε και μου πρότεινε να γραφτώ στους Διαχρονικούς Αθλητές ώστε να μπορώ να συμμετέχω σε αγώνες στίβου και εντός σταδίου!!

 Έτσι άρχισα να ...ψάχνομαι γενικά με το τρέξιμο (έχω το ...ελάττωμα να είμαι τελειομανής) και να προπονούμαι συστηματικά και μεθοδικά στους δρόμους αντοχής! Αυτό κράτησε 3 χρόνια με συμμετοχή σε πολλούς αγώνες μεγάλων αποστάσεων από 5χλμ έως και Μαραθώνιο!! Μέχρι που το 2010 με τη συμμετοχή μου για πρώτη φορά σε αγώνα 200μ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στίβου Διαχρονικών, γνώρισα την μαγεία της ...ταχύτητας!!! 

– Σε ποιους παράγοντες αποδίδεις την φετινή σου βελτίωση, ιδιαίτερα στα 400μ.; 

ΝΚ: Είχα την τύχη στα πρώτα μου βήματα, να προπονηθώ επί 2 συνεχόμενες χρονιές υπό τις αυστηρές οδηγίες του παλαιού κορυφαίου πρωταθλητή δρόμων ταχύτητας και πλέον πολύ καλό μου φίλο, Παναγιώτη Σαρρή και να κατανοήσω την φιλοσοφία της προπονητικής και να ενταχθώ με σωστές βάσεις και αρχές στους δρόμους ταχύτητας! Είχα επίσης την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με την αθλητική διατροφολόγο Sofie Tvarno (με την οποία σήμερα έχουμε δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα) και να βελτιώσω το πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής!! Και τον τελευταίο χρόνο έχω το προνόμιο να με προπονεί ο σημερινός κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ των 200μ κλειστού στίβου της ηλικιακής κατηγορίας Μ40-44, Darren Scott!!! εφαρμόζοντας το Αγγλικό μοντέλο προπόνησης!!! Η φετινή μου απόδοση λοιπόν στα 400μ, είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης μου σε πολλούς τομείς: 

  1. Σκληρή αλλά έξυπνη προπόνηση, 
  2. μελετημένη στα μέτρα μου αθλητική διατροφή, 
  3. σωστή και έγκαιρη αποθεραπεία και αποκατάσταση, 
  4. πειθαρχεία και σοβαρότητα, 
  5. γνώση και αγάπη, 
  6. υπομονή και προσήλωση στο στόχο! 

Αλλά πάνω απ όλα αυτό που χρειάζεται είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου! 

Πρέπει να πιστέψεις ότι μπορείς να το κάνεις, πριν το κάνεις! Πρέπει να γνωρίζεις και να πιστέψεις βαθειά μέσα σου και 100% , ότι έχεις την ικανότητα να το κάνεις! 

Διότι αν δεν το πιστέψεις ποτέ δεν πρόκειται να το πετύχεις! Αλλά ξέρεις πότε θα το πετύχεις; Όχι! Εγώ τουλάχιστον όχι, δεν το γνωρίζω. Ξέρω όμως, ότι έχω την ικανότητα και ξέρω τι θέλω να κάνω... 

Έτσι, απλά κάθε φορά, δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και αν είναι να συμβεί κάτι μεγάλο, θα συμβεί! 

– Άλλαξες κάτι, σε σχέση με το παρελθόν, στην προετοιμασία σου για το 2017; 

ΝΚ: Αυτό που άλλαξα κυρίως, ήταν η διατροφή μου! Όλοι ξέρουν ότι η διατροφή παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά πρέπει να κάνουν και ακόμη λιγότεροι μπορούν να την τηρούν με ακρίβεια και συνέπεια! 

– Ήταν αναμενόμενες για σένα οι φετινές σου επιδόσεις, με βάση την προετοιμασία σου; ΝΚ: Ναι ήταν αναμενόμενες γιατί ζούσα και ένιωθα μέρα με τη μέρα τη βελτίωση μου τόσο στην ταχύτητα, όσο και στην αντοχή και τη δύναμη! 

– Προπόνηση, διατροφή, αποκατάσταση ... πόσο πιστεύεις ότι συμβάλλει το κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία στην ολοκληρωμένη προετοιμασία ενός διαχρονικού αθλητή; 

ΝΚ: Προπόνηση 40%, διατροφή 50%, αποκατάσταση 10% 

– Οι περισσότεροι διαχρονικοί αθλητές τραυματίζονται συχνά. Ποια είναι η δική σου «στρατηγική» για να αποφεύγεις τους τραυματισμούς; Έχεις κάποιες συμβουλές/tips να μοιραστείς στο greekathletics; 

ΝΚ: Πρώτα απ όλα θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να σταματάμε και πότε όχι. Διότι 1γρμ πρόληψης ίσον με 1 τόνο θεραπείας!!! Αν δεν υπάρχει «πρόληψη», άμεση συνέπεια είναι η ανάγκη για θεραπεία, όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό.

Από εκεί και πέρα τα tips είναι 3: 

  1. Ευλαβική τήρηση του πρωτοκόλλου προπόνησης (ζέσταμα - διατάσεις- αποθεραπεία).
  2. Πρόληψη μέσω επιστημονικής διατροφής (βιολογικά τρόφιμα - superfoods -συμπληρώματα).
  3. Τακτική αποκατάσταση (μασάζ, κρυοθεραπεία). 

– Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι και πόσο διαρκεί περίπου η κάθε προπόνηση; 

ΝΚ: Προπονούμαι 5 με 6 φορές την εβδομάδα και η προπόνηση διαρκεί 1.30 με 2 ώρες. 

– Νίκο, λύσε μας μια απορία… είσαι τελικά πίσω από τις καραμέλες KOKOS; αυτές τις τετράγωνες που τρώγαμε παιδιά, με την αγελαδίτσα στο χρυσό περιτύλιγμα; 

ΝΚ: Μόλις αποκάλυψες το μεγάλο μου μυστικό (αστειεύομαι)!!! Ναι, είναι αλήθεια, είναι η οικογενειακή μας επιχείρηση. Από τις λίγες βιομηχανίες στην Ελλάδα, που παραμένουν 100% Ελληνικές!!! Είμαι η τρίτη γενιά της εταιρίας, η οποία δραστηριοποιείται από το 1948! Η συγκεκριμένη καραμέλα είναι δημιουργία του παππού μου!!!

– Καθώς δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στον χώρο της διατροφής, ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος της στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ενός διαχρονικού αθλητή (εργασία, προπόνηση, κλπ); 

ΝΚ: Ως πτυχιούχος Τεχνολόγος Τροφίμων του Πανεπιστημίου Reading της Μεγάλης Βρετανίας, αυτό που έχω να πω στους φίλους διαχρονικούς αθλητές είναι να πάρουν στα ΣΟΒΑΡΑ την Ποιότητα και την Ποσότητα της διατροφής τους!! Να πάψουν να νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και να συμβουλευτούν τους ειδικούς, να ενημερώνονται συνέχεια για τις εξελίξεις! 

Η διατροφή δεν είναι μόνο για τις ενεργειακές ανάγκες μας... αλλά για το μέγιστο αγαθό ...την ΥΓΕΙΑ μας!!! Για αυτό η συμβουλή μου προς τους φίλους διαχρονικούς αθλητές είναι να δώσουν περισσότερο βάρος στη σωστή διατροφή πρώτα και στη συνέχεια στην προπόνηση τους! 

– Που βασίζεις το … μότο σου «η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός»; 

ΝΚ: Μέχρι σήμερα, πιστεύαμε ότι η γήρανση είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης χρόνων και ότι ο θάνατος είναι η συνέπεια αυτών των προστιθέμενων χρόνων πάνω στα όργανά μας, που οι λειτουργίες τους γίνονται μη αποδοτικές. Αυτή η άποψη επιτρέπει στην κοινωνία μας να διαιρεί σε χρονικές περιόδους τη ζωή μας ώστε να μπορεί να αποφασίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούμε και πότε να θεωρούμαστε ...μεγάλοι (ηλικιακά) άνθρωποι. Σήμερα όμως έχει αποδειχθεί, ότι η ηλικία δεν έχει να κάνει με τη συσσώρευση χρόνων, αλλά είναι αποτέλεσμα κυτταρικών βλαβών, ειδικά στο επίπεδο του DNA! 

Είναι το κύτταρο, αυτή η μικρή μονάδα, από το οποίο καθορίζεται η ζωή και η μακροζωία μας! Έχουμε γύρω στα 60 τρισεκατομμύρια κύτταρα και η ικανότητα μας να κρατιόμαστε  ζωντανοί και σε καλή υγεία, εξαρτάται πλήρως από την υγιή κατάσταση των κυττάρων μας, των πυρήνων τους, του DNA μας, των μιτοχονδρίων μας, της κυτταρικής μας μεμβράνης. Αυτή η νέα προσέγγιση αλλάζει το όραμα μας για την υγεία και την ηλικία! Βρισκόμαστε πλέον σε μια άλλη εποχή, στην γενιά των ανθρώπων όπου η χρονολογική ηλικία δεν έχει καμία σημασία! 

Τι έχει σημασία; Η βιολογική μας ηλικία!!! Αυτή είναι η πιο σημαντική και για αυτή θα πρέπει να πολεμήσουμε! Να κρατήσουμε τα κύτταρα μας υγιή! Αυτός θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων μας! 

Πως θα το πετύχουμε αυτό; Μέσω της αυτογνωσίας και της ισορροπίας στην ψυχή, στην διατροφή και την άσκηση! 

– Ποια είναι τα ατομικά σου ρεκόρ? 

ΝΚ: Τα ατομικά μου ρεκόρ έγιναν το 2017 και είναι: 

100μ: 11.6       -    200μ: 24.0      -     400μ: 53.8

– Ποιο από τα τρία αγωνίσματα, 100μ., 200μ. 400μ. προτιμάς και γιατί; Έχεις θέσει επιδόσεις-στόχους για το 2018; 

NK: Πιο πολύ μου αρέσουν τα 200μ γιατί έχουν και ταχύτητα και αντοχή!!! Το 2018 απλά θα προσπαθήσω να βελτιώσω τα ατομικά ρεκόρ μου!! 

– Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί σου στόχοι για το 2018; Σε ποιες διεθνείς διοργανώσεις θα συμμετάσχεις; Θα επικεντρωθείς στα 400μ.; 

NK: Για το 2018 θα συμμετάσχω σε όσους περισσότερους αγώνες μπορώ είτε αυτοί είναι με τους διαχρονικούς είτε με τον σύλλογο μου σε αγώνες του ΣΕΓΑΣ. 

Όσον αφορά τις διεθνείς διοργανώσεις, θα συμμετάσχω στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα κλειστού και ανοικτού στίβου διαχρονικών αθλητών στη Σερβία και Σλοβενία αντίστοιχα! 

Το που θα επικεντρωθώ 100-200-400μ..., θα το δείτε στους μελλοντικούς αγώνες μου!

– Από ποιο πρωτάθλημα (Πανελλήνιο ή Βαλκανικό) έχεις τις καλύτερες αναμνήσεις; 

NK: Κάθε πρωτάθλημα για μένα είναι ξεχωριστό και θυμάμαι πάντα μόνο τις καλές στιγμές!

– Ποια θεωρείς την πιο σημαντική σου στιγμή ως σήμερα στην καριέρα σου ως διαχρονικός αθλητής. 

ΝΚ: Φυσικά τη στιγμή που τερμάτισα τα 400μ σε 53.8 σε ηλικία 48 ετών!!!

– Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να αναπτυχθεί το κίνημα του Διαχρονικού Αθλητισμού στην Ελλάδα; 

Συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ, διαφήμιση, σοβαρότητα, ομόνοια και αγάπη, πολλούς αγώνες και όρια βράβευσης!

Πολυμέσα - Video

Φωτογραφικό Αρχείο