Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέντευξη με τον Διαχρονικό Αθλητή Οδυσσέα Άγρο

Οδυσσέας Άγρος,  πάθος για διακρίσεις, επιδόσεις και καταγραφή ρεκόρ!

Όλοι στον χώρο των Διαχρονικών Αθλητών γνωρίζουμε τον Οδυσσέα Άγρο ως Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχρονικών Αθλητών Στίβου) και εκπρόσωπο της Ελλάδας στις Διεθνείς Διοργανώσεις (Βαλκανικά, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Διαχρονικών Αθλητών/Masters).  Μέσω του greekathletics θα γνωρίσουμε τον Οδυσσέα Άγρο και ως αθλητή, αλλά και ως τον επίσημο στατιστικολόγο των Ελλήνων Διαχρονικών Αθλητών Στίβου, μέλος της στατιστικής επιτροπής διαχρονικών αθλητών βαλκανικών χωρών και συνεργάτη της στατιστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαχρονικών Αθλητών.

GreekAthletics (GA) - Από πότε είσαι ενεργός Διαχρονικός Αθλητής;

Οδυσσέας Άγρος (ΟΑ) - Ξεκίνησα το 2011, στην Βραζιλία όπου ζούσα, σε αγώνες δημοσίας οδού (5 και 10χλμ). Με παρακίνησε η εξαιρετική οργάνωση των αγώνων και τα πλούσια βραβεία,  πολλές δε φορές και χρηματικά για τους διαχρονικούς αθλητές (masters).

(GA) - Ποια είναι τα ατομικά σου ρεκόρ;

(ΟΑ) - Στην ηλικιακή κατηγορία 55-59, οι ατομικές μου επιδόσεις είναι: 800μ.: 2.24.6, 1500μ.: 4.57.59, 3.000μ.: 10.40.77, 3.000μ.Μ.Φ.Εμπόδια: 12.26.31, ενώ στον ημιμαραθώνιο το ατομικό μου ρεκόρ είναι 1ωρ.24.18, επίδοση που πέτυχα το 2013, αγωνιζόμενος επίσης στην ηλικιακή κατηγορία 55-59, στον Ημιμαραθώνιο Καλαμπάκα-Τρίκαλα.

Επίσης είμαι κάτοχος πέντε (5) πανελληνίων ρεκόρ, 3 ατομικών και 2 ομαδικών.  Συγκεκριμένα στα 1.500μ. η επίδοση μου 4.57.59 είναι Πανελλήνιο Ρεκόρ Κλειστού Στίβου (κατηγορία  55-59), ενώ στα 3.000μ. και 3.000μ.Μ.Φ.Εμπόδια οι επιδόσεις μου 10.40.77 και 12.26.31 αντίστοιχα, είναι Πανελλήνια Ρεκόρ Ανοιχτού Στίβου (κατηγορία 55-59).  Τα δύο ομαδικά ρεκόρ τα έχω επιτύχει το 2017 ως μέλος των ομάδων σκυταλοδρομίας 4x400μ. στις ηλικιακές κατηγορίες 50+ και 55+.

(GA) - Έχεις δοκιμάσει τις δυνάμεις σου σε διάφορα δρομικά αγωνίσματα, ποιο προτιμάς από όλα;

(ΟΑ) – Έκανα πρωταθλητισμό όταν ήμουν στις κατηγορίες Παίδων και Εφήβων και τα αγαπημένα μου αγωνίσματα ήταν τα 400μ. και τα 800μ., όπου τότε είχα σημειώσει επιδόσεις 49.6 και 1.54.6 αντίστοιχα.  Επίσης είχα πετύχει 3.53.7 στα 1.500μ.  Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό λίγο μετά τα δεκαεννιά μου χρόνια.

(GA) - Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές/διακρίσεις σου ως Διαχρονικός Αθλητής?

(ΟΑ) – Η σημαντικότερη μου διάκριση είναι η έκτη (6η) θέση στα 3.000μ.Μ.Φ.Εμπόδια στο 19ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών Ανοικτού Στίβου στην Σμύρνης (19th European Veterans Athletics Championships – EVACS 2014 Izmir) το 2014 στην ηλικιακή κατηγορία 55-59.

To 2017 o Οδυσσέας συμμετείχε και στο 20o Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών (European Masters Athletics Championships Stadia, EMACS 2017, Aarhus, Denmark) στα 5.000μ. και τον Ημιμαραθώνιο καταλαμβάνοντας την 24η και 39η θέση αντίστοιχα, στην ηλικιακή κατηγορία 55-59, με επιδόσεις 21.12.35 και 1h36:59 αντίστοιχα.

(GA) – Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί σου στόχοι σου για το 2018; Σε ποιες διεθνείς διοργανώσεις θα συμμετάσχεις; Σε ποια αγωνίσματα θα επικεντρωθείς;

(ΟΑ) – Για το 2018 οι στόχοι μου είναι για τον κλειστό στίβο το Βαλκανικό Πρωτάθλημα (10-11 Μαρτίου) στο Βελιγράδι και στην συνέχεια το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (19-24 Μαρτίου) στην Μαδρίτη.  Στον ανοικτό στίβο οι στόχοι μου είναι το Βαλκανικό Πρωτάθλημα (21-23 Σεπτεμβρίου) στο Τσέλιε της Σλοβενίας και λίγο νωρίτερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (4-16 Σεπτεμβρίου) στην Μάλαγα της Ισπανίας. Όσον αφορά τα αγωνίσματα, θα αγωνιστώ στα 400μ.  και 800μ. στον κλειστό στίβο και στον ανοικτό στα 2.000μ.Μ.Φ.Εμπόδια.

(GA) – Σε πόσα Βαλκανικά Πρωταθλήματα Διαχρονικών Αθλητών έχεις πάρει μέρος και ποιες είναι οι μεγαλύτερες σου διακρίσεις;

(ΟΑ) - Πρώτη φορά αγωνίστηκα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 2013 και έκτοτε συμμετέχω ανελλιπώς.  Κάθε χρονιά είμαι στα μετάλλια και έχω από όλα τα Πρωταθλήματα πολύ όμορφες αναμνήσεις, κάθε Πρωτάθλημα είναι ξεχωριστό.

Στην πρώτη του συμμετοχή σε Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Διαχρονικών Αθλητών στο Ζάγκρεμπ (BAVACS 2013) στην ηλικιακή κατηγορία 55-59, ο Οδυσσέας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 3.000μ.Μ.Φ.Εμπόδια, ενώ ήταν επίσης 5ος στα 800μ. και 4ος στα 1.500μ.  Το 2017, στην πέμπτη του συμμετοχή, σε Βαλκανικό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών ( 27th Balkan Masters Athletics Championships, Stadia) που διεξήχθη στην Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου, ο Οδυσσέας κατέκτησε την 2η θέση στα 3.000μ.Μ.Φ.Εμπόδια και την 4η θέση στα 5.000μ. στην ηλικιακή κατηγορία 55-59.

(GA) – Σε πόσα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Διαχρονικών Αθλητών έχεις πάρει μέρος;

(ΟΑ) - Έχω συμμετάσχει σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτού και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου και σε δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανοικτού και ένα Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου.  Συνολικά δηλαδή σε πέντε (5) πρωταθλήματα.

(GA) – Ποιες είναι οι σημαντικότερες εμπειρίες που έχεις αποκομίσει από την συμμετοχή του σε Διεθνή Πρωταθλήματα;

(ΟΑ) - Πάντα ο αθλητής αποκομίζει εμπειρίες από την συμμετοχή του στα διεθνή  πρωταθλήματα. Η σπουδαιότερη εμπειρία πάντως πιστεύω ότι είναι το γεγονός ότι είναι μέρος αυτής της τεράστιας γιορτής των Διαχρονικών Αθλητών.

(GA) - Από ποιο πρωτάθλημα έχεις τις καλύτερες αναμνήσεις?

(ΟΑ) - Θα μου μείνει αξέχαστο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου στην Λυών της Γαλλίας το 2015 (21st World Masters Athletics Outdoor Championships – WMACS), όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 αθλητές και αθλήτριες!  Ήταν μια μοναδική εμπειρία!  Εγώ έτρεξα στα 1.500μ. και στα 3.000μ.Μ.Φ.Εμπόδια.

(GA) -  Ποιο είναι το αγωνιστικό πλάνο του ΠΑΣΥΔΑΣ για το 2018?

(ΟΑ) - Όπως και πέρυσι θα οργανώσουμε 2-3 ημερίδες κλειστού στίβου στον Αγ. Κοσμά, το Εαρινό, Πανελλήνιο και Φθινοπωρινό Πρωτάθλημα.  Παράλληλα, θα διοργανώσουμε και ενδιάμεσα διάφορες ημερίδες σε συνεργασία με τον ΣΕΒΑΣ Πειραιά, τον ΠΕΔΑΣ Κρήτης και άλλους συλλόγους.

(GA) - Πως πιστεύεις ότι θα μεγαλώσει το κίνημα των Διαχρονικών Αθλητών στην Ελλάδα;

(ΟΑ) - Ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός. Συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ όλων των ΣΕΒΑΣ της Ελλάδας.  Ο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ από την ίδρυση του προσπαθεί για ένα ενιαίο κίνημα που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς των διαχρονικών αθλητών (ΣΕΒΑΣ,  Σύλλογοι Υγείας). Εάν το κατορθώσουμε αυτό, τα πανελλήνια πρωταθλήματα μας θα συγκεντρώνουν 700-800 αθλητές, ενώ σήμερα μετά βίας συγκεντρώνουν 150-200 αθλητές.

(GA) - Πως προέκυψε το πάθος σου για την στατιστική, την συλλογή και την καταγραφή των ρεκόρ/επιδόσεων;

(ΟΑ) - Ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 όταν οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου ήταν ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός, πολύ υψηλού επιπέδου.   Άρχισα τότε να καταρτίζω λίστες με τους καλύτερους βαλκάνιους αθλητές όλων των εποχών ανά αγώνισμα.

Οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου ξεκίνησαν το 1929 και οι πρώτες πέντε διοργανώσεις, έως και το 1933 φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα.  Αντίστοιχα το πρώτο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών έγινε το 1991 επίσης στην Αθήνα.

(GA) - Λέγεται ότι όταν ένας στατιστικολόγος καταγράφει ένα νέο ρεκόρ νοιώθει σε μεγάλο βαθμό ότι συμμετείχε κι αυτός στην επίτευξη του ρεκόρ! Αληθεύει στην δική σου περίπτωση, καθώς είσαι και αθλητής;

(ΟΑ) - Φυσικά και συμμετέχω στην χαρά του κάθε συναθλητή μου όταν καταρρίπτει κάποιο ρεκόρ.  Κάθε ρεκόρ είναι και μία υπέρβαση, είναι η αποτύπωση του ιδρώτα και της υπερπροσπάθειας κάθε αθλητή.  Πάντα παροτρύνω τους φίλους μου συναθλητές να προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση και επίσης πάντα τους ενημερώνω όταν γνωρίζω ότι μπορούν να καταρρίψουν ένα ρεκόρ.

(GA) - Τελικά τι έχει πιστεύεις μεγαλύτερη αξία στην καριέρα ενός αθλητή, oι διακρίσεις ή τα ρεκόρ;

(ΟΑ) - Με δεδομένο ότι οι διεθνείς αγώνες των Διαχρονικών Αθλητών είναι πολυέξοδοι και δεν έχουν όλοι οι αθλητές την δυνατότητα να συμμετάσχουν, θεωρώ ότι τα ρεκόρ είναι πιο σημαντικά.  Εξάλλου, ορίζουν τον εκάστοτε αθλητή που πέτυχε το ρεκόρ ως τον μοναδικό σε βάθος χρόνου που έχει πετύχει την καλύτερη επίδοση.

(GA) - Ποιοι είναι οι Έλληνες Διαχρονικοί Αθλητές που κατέχουν τα περισσότερα Πανελλήνια ρεκόρ;

(ΟΑ) - Με διαφορά ξεχωρίζουν ο Βασίλης Μαγγανάς, ο Γιάννης Μπέλλος και η Ελένη Γκούζια. Επίσης οι επιδόσεις των προαναφερθέντων αθλητών πολύ δύσκολα πιστεύω θα καταρριφθούν.

(GA) - Υπάρχουν ορισμένα Πανελλήνια ρεκόρ Διαχρονικών Αθλητών όπου απουσιάζουν ορισμένα στοιχεία καταγραφής της επίδοσης, π.χ. δεν είναι υπάρχει η ένδειξη του ανέμου. Ποιος είναι κατά την γνώμη σου ο ορθός χειρισμός αυτών των επιδόσεων?

 (ΟΑ) – Η δημιουργία του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ ήρθε ως μια απαίτηση των Διαχρονικών Αθλητών για άρτιους αγώνες. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Όμως το να έχεις πάντα Photo-finish η ανεμόμετρο στους αγώνες δεν είναι εύκολη υπόθεση. O ΣΕΓΑΣ δεν τα διαθέτει πάντα λόγω άλλων δικών του υποχρεώσεων. Παρόλο αυτά, είμαι πολύ προσεκτικός στην αναγνώριση ενός Πανελληνίου ρεκόρ και λαμβάνω υπ’ όψιν μου όλες εκείνες τις πληροφορίες προτού αποφασίσω για την εγκυρότητα ενός ρεκόρ.

To greekathletics θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον Οδυσσέα Άγρο, ως μέλος της Στατιστικής Επιτροπής Διαχρονικών Αθλητών Βαλκανικών Χωρών, για την παραχώρηση των Βαλκανικών ρεκόρ Ανοιχτού και Κλειστού Στίβου, καθώς και τα ρεκόρ των Βαλκανικών Αγώνων Ανοιχτού και Κλειστού Στίβου.

Τα μέλη της Στατιστικής Επιτροπής Διαχρονικών Αθλητών Βαλκανικών Χωρών είναι:

- AGROS ODYSSEAS, GRE

- IVANOV VENTSESLAV, BUL

- MARINESCU DANIEL, ROM

- PUKSAR IVAN, CRO

Φωτογραφικό Αρχείο