Άννα Δάφτσου, η πιο επιτυχημένη Ελληνίδα sprinter

Άννα Δάφτσου, η πιο επιτυχημένη Ελληνίδα sprinter στην κατηγορία των Διαχρονικών Αθλητών μοιράζεται την εμπειρία της από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο greekathletics.gr!

Ξεκινώντας την ενότητα με τις παρουσιάσεις των Ελλήνων και Ελληνίδων πρωταθλητών και πρωταθλητριών του στίβου, έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε την πρωταθλήτρια από την Καβάλα, Άννα Δάφτσου. 

Με συνολική παρουσία στον κλασσικό αθλητισμό για σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια, η Άννα αποτελεί ίσως τον ορισμό της Διαχρονικής Πρωταθλήτριας! 

1

Για να καταγράψουμε όλες τις διακρίσεις και τα ρεκόρ της Άννας μόνο στην κατηγορία των Διαχρονικών Αθλητών απαιτούσε από μέρος μας ενδελεχή έρευνα, την οποία και κάναμε με μεγάλη μας χαρά, ελπίζοντας ότι δεν παραλείψαμε κάτι!  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα Διαχρονικών Αθλητών της τελευταίας δεκαετίας (η πρώτη της συμμετοχή ήταν το 2007) η Άννα έχει κερδίσει 36 μετάλλια, εκ των οποίων 23 είναι χρυσά, ενώ τα 14 από αυτά τα έχει κερδίσει στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις, από το 2014 έως το 2017!

Μετά τις διακρίσεις της στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα, το 2017 η Άννα πραγματοποίησε ένα μεγάλο της όνειρο, να συμμετάσχει και να διακριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το όνειρο πραγματοποιήθηκε κι έτσι το 2017 έγινε η χρονιά με τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις για την Άννα, καθώς, στην πρώτη της συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, κατέκτησε την 6η θέση στα 100μ. και την 10η στα 400μ. (στην ηλικιακή κατηγορία 45-49), στο 20o Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών (European Masters Athletics Championships Stadia, EMACS 2017, Aarhus, Denmark) που έγινε από 27 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου στο Ώρχους (Aarhus στα δανικά).

Στην συνέχεια, στο 27ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών (Balkan Masters Athletics Championships, Stadia) που διεξήχθη στην Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου, κατέκτησε τρία (3) χρυσά ατομικά μετάλλια σε 100μ., 200μ. και 400μ. στην κατηγορία 45-49 και ένα (1) ακόμα χρυσό στην σκυταλοδρομία 4x100μ. στην κατηγορία 35+.  Η επίδοσή της στα 200μ. (27.31) αποτέλεσε νέο ρεκόρ Βαλκανικών Αγώνων, ενώ στην σκυταλοδρομία νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.

Όσον αφορά τα ρεκόρ … στον ανοικτό στίβο η Άννα είναι συνολικά κάτοχος οκτώ (8) Πανελληνίων ρεκόρ! Σε 100μ., 200μ. και 400μ. στις ηλικιακές κατηγορίες 40-44 και 45-49, ενώ είναι επίσης μέλος των Εθνικών Ομάδων Σκυταλοδρομιών 4x100μ. και της Βαλκανικής Σκυταλοδρομίας (800μ., 400μ., 200μ., 100μ.) που κατέχουν τα αντίστοιχα Πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία 35+.

Στον κλειστό στίβο κατέχει τα Πανελλήνια ρεκόρ σε 60μ., 200μ., 400μ. και άλμα εις μήκος της κατηγορίας 45-49.

2 2

Βαλκανικοί Βουκουρέστι 2014

Greekathletics.gr (GA) – Πότε ξεκίνησες τον στίβο;

Άννα Δάφτσου (ΑΔ) – Ξεκίνησα όταν ήμουν 14 ετών και σταμάτησα στα 26 μου, όταν γέννησα την κόρη μου. Μετά από πλήρη διακοπή και αποχή από προπονήσεις και αγώνες έντεκα χρόνων, το 2007 αποφάσισα να ξεκινήσω πάλι!

(GA) – Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις και πάλι τον πρωταθλητισμό;

(ΑΔ) – Το 2007 επέστρεψα στην Καβάλα από την Πάτρα και τότε έμαθα για τους αγώνες τον Διαχρονικών Αθλητών κι αποφάσισα να φορέσω ξανά τα spikes μου!  Θυμάμαι ήταν Μάιος όταν ξεκίνησα προπονήσεις, χωρίς να έχω προπονηθεί καθόλου την περίοδο της αποχής μου, και έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο, ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών στην Καρδίτσα.  Κέρδισα τότε τα 100μ. και 200μ. στην κατηγορία 35-39.  Θυμάμαι μάλιστα ότι έκανε τόση ζέστη την ημέρα των αγώνων (περισσότερο από 40 βαθμούς!) που μόλις τέλειωσα τις κούρσες μου, εξαντλημένη τελείως, πήγα κατευθείαν στο κολυμβητήριο που βρισκόταν δίπλα από το στάδιο για να δροσιστώ!

(GA) - Ποια είναι τα απόλυτα αθλητικά ρεκόρ σου και ποια ως Διαχρονική Αθλήτρια;

(ΑΔ) – Τα ατομικά μου ρεκόρ είναι στα 100μ. 12.44, στα 200μ. 24.98 και στα 400μ. 57.0, ενώ ως η Διαχρονική Αθλήτρια αντίστοιχα 13.02, 27.06, επιδόσεις που πέτυχα το 2011 και 62.72 στα 400μ. που πέτυχα το 2015 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών στην Θεσσαλονίκη.

(GA) - Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές διακρίσεις σου την … πρώτη περίοδο της αθλητικής σου καριέρας;

 (ΑΔ) – Με τον σύλλογό μου, τον ΟΚΑ Καβάλας είχα κατακτήσει την 4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών το 1989 στην σκυταλοδρομία 4x100μ, ενώ την ίδια χρονιά είχα κερδίσει τα 200μ. στους Παμβορειοελλαδικούς (τότε η διοργάνωση αυτή ήταν ένα μικρό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα) και είχα έρθει επίσης 4η στα 100μ. με νικήτρια την Ολυμπιονίκη μας, Βούλα Πατουλίδου!  Σε μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες (νεανίδων και νέων γυναικών) είχα επίσης συμμετοχές στους τελικούς των ατομικών αγωνισμάτων μου στα αντίστοιχα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.  Επίσης, φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στην Πάτρα, ξανά με τον σύλλογό μου, ΟΚΑ Καβάλας, κατακτήσαμε την 8η θέση στην σκυταλοδρομία 4x100μ. με επίδοση 48.88!

3 1989

Παμβορειοελλαδικοί 1989, Δράμα

(GA) - Τι σε κρατάει, και τι θα σε κρατήσει πιστεύεις στο μέλλον μέσα στα στάδια;

(ΑΔ) – Η αγάπη μου για τον στίβο και οι φιλίες που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

(GA) - Στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχεις αντίπαλο, πως λειτουργεί η έλλειψη συναγωνισμού για σένα;

(ΑΔ) – Δεν αποτελεί αντικίνητρο η έλλειψη συναγωνισμού για εμένα, καθώς ο βασικός μου στόχος είναι να ξεπερνώ τον εαυτό μου και να επιτυγχάνω κάθε φορά τους προσωπικούς μου στόχους.  Σαφώς θα επιθυμούσα να είχα ανταγωνισμό στην Ελλάδα.  Άκουσα ότι κάποιες παλιές πρωταθλήτριες στις ταχύτητες, που αγωνιζόμασταν μαζί στο παρελθόν, σκέφτονται να ξεκινήσουν και πάλι τον αθλητισμό, αυτό, αν συμβεί θα είναι πολύ θετικό και έτσι θα υπάρξει και συναγωνισμός.

(GA) - Υπάρχει «μυστικό» της επιτυχίας σου και της διατήρησής σου σε αυτό το υψηλό επίπεδο για τόσα χρόνια και πως εντάσσεις την προπόνηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα, συνδυάζοντας μαζί οικογενειακές υποχρεώσεις και εργασία; Υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

(ΑΔ) – Το «μυστικό» είναι η αγάπη για αυτό που κάνω και βέβαια η συστηματική προπόνηση, κατά μέσο όρο πέντε φορές την εβδομάδα.  Κατά την διάρκεια της χειμερινής μου προετοιμασίας και λόγω όγκου της προπόνησης, η διάρκειά της είναι 2 ½ με 3 ώρες.  Συνήθως ξυπνάω πολύ νωρίς και πάω για προπόνηση και μετά κατευθείαν στην δουλειά, όπου μπορεί να δουλέψω από 5 έως 10 ώρες, ανάλογα την βάρδια και το πρόγραμμα της εκάστοτε ημέρας.  Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τις αφιερώνω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου.  Βασικά είμαι και εκτός σταδίου συνεχώς με ένα χρονόμετρο στο χέρι για να τα προλάβω όλα!  Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι όταν … κοιμάμαι!

(GA) – Πως είναι οι συνθήκες προπόνησης στην Καβάλα;

(ΑΔ) – Σε σχέση με άλλα στάδια στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι γενικά καλές.  Θα βοηθούσε πολύ βέβαια να υπήρχε μια αίθουσα για τον χειμώνα, καθώς η υφιστάμενη έχει μήκος μόνο 30 μέτρα, οπότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα.

(GA) - Περιέγραψε μας τις εντυπώσεις σου από την συμμετοχή σου στο φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών.

(ΑΔ) – Εντυπωσιάστηκα από την διοργάνωση, η οποία ήταν πραγματικά άψογη! Οι επιδόσεις κι ο συναγωνισμός ήταν πολύ υψηλού επιπέδου! Δυστυχώς λόγω της απότομης και μεγάλης αλλαγής θερμοκρασίας (από τους 37 βαθμούς που είχαμε στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου, βρεθήκαμε στους 14 του Ώρχους), αλλά και της βροχής και της υγρασίας που επικρατούσαν κατά την διάρκεια των αγώνων, αρρώστησα κι έτσι δεν μπόρεσα να αποδώσω το 100% των δυνατοτήτων μου.  Σαφώς και είμαι ευχαριστημένη από την 6η θέση στον τελικό των 100μ., αλλά όχι τόσο από την επίδοση*, αν και πιστεύω ότι στον τελικό των 100μ. θα μπορούσα να διεκδικήσω κάτι καλύτερο αν ήμουν 100% υγιής.  Με την διαδικασία των αγώνων αυτού του επιπέδου (call room, πολλές κούρσες, προκριματικός, ημιτελικός, τελικός) ήρθα πρώτη φορά σε επαφή και όλη η διοργάνωση ήταν για μένα ουσιαστικά μια πάρα πολύ χρήσιμη εμπειρία που θα την χρησιμοποιήσω για την συμμετοχή μου σε αντίστοιχες μελλοντικές διοργανώσεις.  Ιδιαίτερα έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή ήταν η παρουσίαση μας στον τελικό των 100μ., όπου αισθάνθηκα ότι συμμετείχα σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος! Συγκινήθηκα πολύ! Αισθάνθηκα ευλογημένη που βρισκόμουν εκείνη την στιγμή στην εκκίνηση της κούρσας και πήρα πολύ δύναμη για το μέλλον!

*Η Άννα σημείωσε 13.53 στον προκριματικό, 13.33 με -1.3 αντίθετο άνεμο στον ημιτελικό και 13.47 (-0.6 αντίθετος άνεμος) στον τελικό.  Στα 400μ. με 64.12 στον ημιτελικό κατέκτησε την 10η θέση (στον προκριματικό πέτυχε 64.71).

(GA) – Έχεις υποστήριξη για την συμμετοχή σου στους αγώνες του εξωτερικού;

(ΑΔ) – Όχι, καλύπτω το 100% των εξόδων μου μόνη μου. Θέλει οικονομικό προγραμματισμό τουλάχιστον ενός έτους για να μπορέσω να συμμετάσχω σε κάποιον αγώνα στο εξωτερικό.  Αλλά, ουσιαστικά για μένα, προκειμένου να έχω τον απαραίτητο συναγωνισμό, η συμμετοχή μου στους αγώνες του εξωτερικού είναι … μονόδρομος.

(GA) – Ποιοι αγώνες είναι οι στόχοι σου για το 2018;

(ΑΔ) – Στόχος μου για το 2018 είναι τα Βαλκανικά Πρωταθλήματα Διαχρονικών Αθλητών Κλειστού και Ανοιχτού Στίβου που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο στο Βελιγράδι και τον Σεπτέμβριο στο Τσέλιε (Čelje) της Σλοβενίας αντίστοιχα.  Το 2019 ο στόχος μου είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών που θα διεξαχθεί στην Ιταλία, στην Βενετία.

(GA) – Υπάρχουν κάποιοι αθλητές που έχεις ως πρότυπο;

(ΑΔ) – Δεν μπορώ να πω ότι τους είχα ως πρότυπο, αλλά μου άρεσαν πάρα πολύ ο Carl Lewis και ο Κώστας Κεντέρης!

(GA) – Ποιές θεωρείς τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στην αθλητική σου καριέρα?

(ΑΔ) – Είναι τρεις οι στιγμές που ξεχωρίζω … Όταν κράτησα την Ολυμπιακή δάδα στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία το 2012.  Όταν αγωνίστηκα στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Γυναικών το 2016 στα 100μ. μαζί με την κόρη μου, την Μαρία, τρέχαμε σε διπλανούς διαδρόμους και θυμάμαι ότι πριν από την εκκίνηση είχα μουδιάσει!  Επίσης όταν τρέξαμε με την Μαρία το 2016 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στην Πάτρα με τον σύλλογό μας, ΟΚΑ Καβάλας, στην σκυταλοδρομία 4x100μ., πρώτη αλλαγή η Μαρία και τρίτη εγώ και κατακτήσαμε την 9η θέση! Τέλος, δεν θα ξεχάσω όταν στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών το 2015 στην Θεσσαλονίκη όταν κέρδισα στα 100μ. την Βουλγάρα πρωταθλήτρια Merlina Arnaudona, η οποία μεταξύ των άλλων τίτλων της, είναι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα 100μ. το 2007, 2η παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2009 και 3η στο πρωτάθλημα Ευρώπης το 2008 (στα Πρωταθλήματα των Διαχρονικών Αθλητών).  Στο συγκεκριμένο Βαλκανικό Πρωτάθλημα την κέρδισα σε 100μ., 200μ. και 400μ.

4 2015 Merlina Arnaudova

Θεσσαλονίκη 2015 – Άννα και Merlina Arnaudova

(GA) – Από ποιο πρωτάθλημα έχεις συνολικά τις καλύτερες αναμνήσεις;

(ΑΔ) – Εκτός του φετινού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ώρχους, η καλύτερη διοργάνωση ήταν το Βαλκανικό Πρωτάθλημα το 2011 στην Λουμπλιάνα, το πιο όμορφο στάδιο στην Στάρα Ζαγόρα στην Βουλγαρία και οι καλύτερες αγωνιστικές μου αναμνήσεις είναι από το Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης το 2015, όπου κατέκτησα τέσσερα χρυσά μετάλλια.

5 2017

Στάρα Ζαγόρα, Σεπτέμβριος 2017

(GA) – Τι λείπει στην Ελλάδα για να αναπτυχθεί το κίνημα των Διαχρονικών Αθλητών Στίβου;

(ΑΔ) – Να παραμεριστούν πρωταρχικά οι προσωπικές φιλοδοξίες όσων θέλουν να ηγηθούν του κινήματος των Διαχρονικών Αθλητών.  Ένα από τα πράγματα που μου έκανε επίσης εντύπωση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν η ομαδικότητα των άλλων αποστολών! Λειτουργούσαν ως ομάδα, υπήρχε αρχηγός αποστολής (που δεν ήταν αθλητής) που συντόνιζε την ομάδα και επίλυε τυχόν προβλήματα, έμεναν όλοι μαζί σε ένα ξενοδοχείο ή σε ξενοδοχεία που ήταν κοντά το ένα με το άλλο, είχαν ομοιόμορφες εμφανίσεις, κάποιες αποστολές είχαν και τον δικό τους φυσικοθεραπευτή!  Εμείς λειτουργούσαμε βασικά ως μονάδες, προσπαθώντας να βοηθήσει ο ένας τον άλλον όπως μπορούσε … Οι καλοί αθλητές, που έχουν την δυνατότητα να φέρουν διακρίσεις σε αγώνες αυτού του επιπέδου θα πρέπει να έχουν υποστήριξη του φορέα που θα ηγείτο του κινήματος των Ελλήνων Διαχρονικών Αθλητών.  Αλλιώς, πολύ φοβάμαι, πως παρόλο που υπάρχει μια δυναμική τα τελευταία χρόνια και δείχνει να μεγαλώνει ο αριθμός των Διαχρονικών Αθλητών, σύντομα η απαξίωση θα φέρει την απογοήτευση και την συρρίκνωση του κινήματος.

(GA) – Τι απαιτείται από έναν αθλητή για να ασχοληθεί με το κίνημα των Διαχρονικών Αθλητών;

(ΑΔ) – Να αγαπά πολύ αυτό που κάνει και να είναι έτοιμος να αφιερώσει σε αυτό σχεδόν όλο του τον ελεύθερο χρόνο.