Τροφή για απόλαυση και απόδοση!

Ο σοφός άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζει την υγεία ως την σημαντικότερη από τις ανθρώπινες ευλογίες.

Κάντε την τροφή το φάρμακο σας.

Ιπποκράτης

Ο σημαντικός ρόλος της κατάλληλης διατροφής στην βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και στην ποιότητα ζωής δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου. «Το σώμα μας είναι ένας ναός, αλλά μόνο αν του συμπεριφερόμαστε ακριβώς σαν να είναι» είναι μια καλή τροφή για σκέψη.  Φροντίστε τον ναό σας και εκείνος θα φροντίσει εσάς.  Ακολουθήστε εκείνες τις επιλογές που θα σας κάνουν να έχετε περισσότερη ενέργεια, να βρίσκετε σε εγρήγορση και να σας βοηθούν να μένετε προσηλωμένοι στην προπόνησή σας και στην επίτευξη της απόδοσης που θέλετε να έχετε και των στόχων σας που επιθυμείτε να επιτύχετε.

Η κατάλληλη αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ σημαντικά για την βελτίωση της σωματικής σύνθεσης (αύξηση μυϊκού όγκου και μείωση λίπους) και της απόδοσης όταν συνδυάζονται με ένα απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα.   Είναι πολύ σημαντικό να δίδεται μεγάλη έμφαση στα άπαχα γεύματα, στα υγιή λίπη και στους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες.  Επίσης, η χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως κρεατίνης, βήτα-αλανίνης (beta-alanine) και πρωτεΐνης (ιδιαίτερα μετά την προπόνηση) είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της προπόνησης.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του είδους της διατροφής σας.  Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να αναπτύξετε τις διατροφικές συνήθειες ενός πρωταθλητή, έτσι ώστε η διατροφή σας να υποστηρίζει το εκάστοτε προπονητικό σας πρόγραμμα, αλλά και ταυτόχρονα να την απολαμβάνετε.  Πολλοί αθλητές ακολουθούν την ίδια διατροφή σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς όμως να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή με τι εφοδιάζουν το σώμα και τους μυς τους.  Άλλοι αθλητές έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πλάνο, δίχως όμως να απολαμβάνουν την τροφή τους, καθώς είναι πνευματικά πολύ απασχολημένοι με το ιδιαίτερα απαιτητικό καθημερινό τους πρόγραμμα. 

Στην συνέχεια θα βρείτε μερικές προτάσεις για να δημιουργήσετε μια πιο προσεγμένη προσέγγιση της διατροφής σας και μια υγιή σχέση με το φαγητό που τρώτε.

  • Δημιουργήστε ένα λειτουργικό πλάνο των γευμάτων σας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αθλητική διατροφή και αναζητήστε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις επιλογές των τροφίμων.  Ένας αθλητικός διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο γευμάτων το οποίο να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Κάντε μια λίστα με το τι θέλετε να αγοράσετε από το supermarket κάθε εβδομάδα.
  • Έχετε μαζί σας ισορροπημένα snacks. Οι πολυάσχολοι αθλητές μερικές φορές τρώνε άστατα το βράδυ γιατί δεν έχουν φάει αρκετά κατά την διάρκεια της ημέρας.  Για τον τακτικό και σταθερό ανεφοδιασμό του οργανισμού σας, να έχετε ισορροπημένα snacks μαζί σας, όπως καρύδια, σταφίδες και μπανάνες, τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατάτε σταθερά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σας κατά την διάρκεια της μέρας.  Επίσης, να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.
  • Να τρώτε και να πίνετε με το … μυαλό σας. Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας όταν τρώτε τα γεύματά σας.  Μυρίζετε το άρωμα το φαγητού σας όταν μαγειρεύεται; Αισθάνεσαι την υφή του φαγητού στην γλώσσα σας;  Όταν τρώτε συγκεντρωθείτε στο φαγητό σας και απολαύστε κάθε μπουκιά.  Αν διαπιστώσετε ότι τρώτε πολύ γρήγορα, μετρήστε τις μπουκιές σας έτσι ώστε να τρώτε αργότερα και σκεφτείτε αυτό που τρώτε.
  • Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας. Αν φάτε κάτι εκτός προγράμματος ή αν αποφασίσετε να παραγγείλετε το αγαπημένο σας γλυκό μην αισθάνεστε ενοχές.  Πείτε στον εαυτό σας ότι ήταν μια σαφώς μελετημένη και συνειδητή απόφαση και απολαύστε αυτό που αποφασίσατε να φάτε.  Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό που μόλις αποφασίσατε να φάτε.
  • Προσπαθήστε να εξουδετερώσετε τις παρεμβολές του περιβάλλοντος. Συχνά η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζεται υποσυνείδητα, αλλά σε σημαντικό βαθμό από το εξωτερικό μας περιβάλλον.  Για παράδειγμα, τρώμε πιο γρήγορα όταν ακούμε δυνατή μουσική, όταν κοιτάμε τηλεόραση ή όταν οι συνδαιτυμόνες μας τρώνε επίσης γρήγορα.  Συνειδητοποιώντας ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφική σας συμπεριφορά, θα μάθετε να αφιερώνετε τον απαιτούμενο χρόνο όταν τρώτε, έτσι ώστε να απολαμβάνετε περισσότερο τα γεύματά σας.
  • Γεμίστε την δεξαμενή σας με κορυφαία αγωνιστικά καύσιμα. Σκεφτείτε το σώμα σας ως ένα μονοθέσιο της Formula 1 φτιαγμένο για κορυφαίες επιδόσεις.  Γεμίστε την δεξαμενή καυσίμων σας με καύσιμα άριστης ποιότητας, ώστε να μεγιστοποιήσετε την δύναμη και την ταχύτητά σας την ημέρα του αγώνα.  Το τι θα τροφοδοτήσετε το σώμα σας θα καθορίσει την απόδοσή σας.  Πριν τον αγώνα επίσης μην πειραματίζεστε … μην δοκιμάσετε μια καινούργια power bar ή ένα διαφορετικό energy drink, καθώς το στομάχι σας μπορεί να αντιδράσει αρνητικά.  Πειραματιστείτε με καινούργιες τροφές ή ισοτονικά ποτά μόνο κατά την διάρκεια της προπόνησης και όχι στους αγώνες.

Πηγή: The Champion’s Mind, Jim Afremov