4 Λόγοι που είναι Σημαντικές οι Ημέρες Χαλάρωσης

4 Λόγοι που είναι Σημαντικές οι Ημέρες Χαλάρωσης

Όταν βλέπετε τη λέξη «ρεπό» στο προπονητικό σας πρόγραμμα, είναι πιθανό να το υποτιμήσετε. Γιατί δε πρέπει να κάνετε τίποτα, όταν πάντα υπάρχει κάτι να «σβήσετε από τη λίστα» ;

Η απάντηση είναι απλή : Το να μην τρέχετε είναι τόσο σημαντικό, όσο το να κάνετε ένα long run. Οι ημέρες χαλάρωσης σας βοηθούν να δυναμώσετε το σώμα σας, να οξύνετε τη συγκέντρωσή σας και να αναζωογονήσετε το πνεύμα σας ώστε να συνεχίσετε πραγματικά να θέλετε να τρέχετε.

«Η χαλάρωση δεν είναι μια απλή λέξη για να την αγνοήσετε», λέει ο Kevin Vincent (M.D., Ph.D.), υπεύθυνος του Running Medicine Clinic του University of Florida. «Ο σημαντικός λόγος που τη χρειάζεστε είναι για αποκατάσταση και ανάρρωση. Κάθε φορά που τρέχετε, το σώμα σας πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να γίνεται δυνατότερο».

 

Αυτό συμβαίνει καθώς κάθε φορά που τρέχετε, δε «χτίζετε» απλώς αντοχή και δύναμη. Αλλά «γκρεμίζετε» το σώμα σας, αφού καταστρέφονται μικροί αριθμοί σωματικών ιστών. Εν ολίγοις, η χαλάρωση είναι εκείνη που θα σας επιτρέψει να επανέλθετε καλύτεροι την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, στον επόμενο αγώνα.

«Όσο οι αθλητές επικεντρώνονται στον όγκο των προπονήσεών τους και στη ταχύτητα που τις πραγματοποιούν, ο,τι κάνουν εκτός προπόνησης είναι εξίσου σημαντικό για να γίνουν πιο ανθεκτικοί και δυνατοί στο μέλλον», λέει ο Adam Tenforde (M.D.), βοηθός καθηγητή του Physical Medicine and Rehab του Harvard University, and και πρώην All-American δρομέας αντοχής στο Stanford.

«Εάν δεν έχετε χρόνο να «επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας», μπορεί να οδηγηθείτε σε απάθεια και στασιμότητα απέναντι στην προπόνησή σας, λέει ο Bonnie Marks (Psy.D.), ψυχολόγος στο NYU Sports Performance Center.

Με απλά λόγια, χαλαρώστε σωστά και θα τρέχετε καλύτερα και θα είστε πιο υγιείς• προσπεράστε τη χαλάρωση και σιγά σιγά θα αρχίσετε να «πέφτετε».

Είτε είστε ερασιτέχνης δρομέας, είτε αθλητής που προπονείται συχνά, το να κάνετε τουλάχιστον ένα day-off μέσα στη βδομάδα, έχει μεγάλη αξία και σημασία. Αυτό, καθώς το σώμα σας τότε χρησιμοποιήσει συστατικά και περνά μέσα από βιολογικές διαδικασίες και ορμονικούς κύκλους, ώστε να μπορέσει «ξαναχτίσει» τον εαυτό του, λέει ο Tenforde. Παρακάτω θα δείτε 4 (ακόμη) λόγους, ώστε μα χαλαρώνετε :

 

1) Οι μύες σας ανακάμπτουν :

Όταν τρέχετε (ή κάνετε οποιαδήποτε άσκηση), δημιουργείτε μικροσκοπικά σκισίματα στις μυϊκές ίνες• και αυτό αρέσει τόσο στο σώμα σας, όσο εσάς σας αρέσει ένα μπουκαλάκι κρύο νερό μετά από μια προπόνηση το καλοκαίρι. Έτσι, ανταποκρίνεται «ξαναχτίζοντας» τους μυς σας δυνατότερους, ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη προπόνησή σας. Η παγίδα : Η διαδικασία αυτή συμβαίνει μόνο εάν κάνετε rest-day. Βάσει του Vincent, σύμφωνα με την διάρκεια και την ένταση της προπόνησής σας, το σώμα σας χρειάζεται τουλάχιστον 36-48 ώρες για να κάνει «επανεκκίνηση». Χωρίς αυτό, το σώμα σας δε θα μπορέσει να ξαναχτίσει και να δυναμώσει τους μυς• και θα συνεχίσουν να «κόβονται». Αυτό ακυρώνει όλη την προπόνηση που κάνετε.

 

2) Αποφεύγετε τα κατάγματα κοπόσεως :

Εάν προσπαθείτε να αποφύγετε τους τραυματισμούς (που όλοι το προσπαθούν), τότε η ξεκούραση είναι κρίσιμη. Το τρέξιμο είναι πολύ καλό για τα κόκαλά σας, όμως επίσης κουράζει τους ιστούς, και όπως στους μυς, αυτό αυξάνει την κύκλο των κυττάρων και ωθεί το κόκκαλο να αναδιαμορφωθεί με δυνατότερες δομές, λέει ο Vincent. «Όμως αν τρέξετε σήμερα, αύριο και την επόμενη μέρα, δεν έχει ποτέ χρόνο ώστε να επιδιορθωθεί πλήρως. Τελικά, θα μπορούσατε να πάθετε κάταγμα κοπόσεως και να παραμείνετε εκτός για την υπόλοιπη σεζόν.

 

3) Οι σφιχτοί τένοντες προστατεύονται :
Οι τένοντες είναι συνδετικοί ιστοί που ενώνουν τους μυς με τα κόκαλα, ώστε να λειτουργούν ταυτόχρονα όσο το σώμα κινείται. Όμως το αίμα δε φτάνει σε αυτούς εύκολα, οπότε χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν, σε σχέση με ιστούς που είναι πιο ισχυροί (όπως οι μύες), εξηγεί ο Vincent. Εάν δε τους δωθεί αυτός ο χρόνος, η συνεχής καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει χρόνιες βλάβες, όπως τενοντίτιδα, που είναι φλεγμονή από την υπερ-χρήση.

 

4) Ο εγκέφαλός σας έχει χρόνο να χαλαρώσει :

Ναι, το τρέξιμο είναι ένας τρόπος για να καταπραΰνετε το άγχος• όμως κάθε φορά που , αυξάνετει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα σας, που είναι η «ορμόνη του άγχους». Γιατί ; «Το σώμα δε γνωρίζει αν τρέχετε για να ξεφύγετε από κάποιον κίνδυνο, ή αν τρέχετε για διασκέδαση», λέει ο Vincent. Αυτή η έκκριση κορτιζόλης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα διάθεσης, ύπνου, να σας κάνει οξύθυμους, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας, εάν τα επίπεδα άγχους σας είναι χρόνια υψηλά, λέει ο Marks. Σκεφτείτε το σαν ζυγαριά :
Η υπέρ-προπόνηση, την κάνει να γέρνει πολύ προς τη μια κατεύθυνση.
Προγραμματίστε συχνά rest-days και έτσι επανέρχεται η ισορροπία.

Πηγή : Runner’s World
Επιμέλεια : GreekAthletics