Επιστροφή στις προπονήσεις με προσοχή!

Τα ευχάριστα νέα και οι θετικές εξελίξεις στην χώρα μας στο μέτωπο του COVID-19 δείχνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν σταδιακά οι χώροι άθλησης. Σύντομα και μετά από μια περίοδο αποχής περίπου δυο μηνών από τις προπονήσεις εντός σταδίων και γυμναστηρίων οι διαχρονικοί αθλητές (masters) του στίβου θα επανεκκινήσουν τις προπονήσεις τους. Οι αγωνιστικές ευκαιρίες φέτος για τους Έλληνες διαχρονικούς αθλητές και αθλήτριες θα είναι βέβαια εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς αφενός το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τορόντο του Καναδά στο τέλος Ιουλίου ακυρώθηκε, αλλά και η διεξαγωγή του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στην Κορυτσά της Αλβανίας τον Σεπτέμβριο είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Εκκρεμεί επίσης και η επίσημη ανακοίνωση για την διεξαγωγή ή μη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που είναι προγραμματισμένο στο τέλος Ιουνίου στην Λάρισα. Σαφώς, το επόμενο διάστημα η όποια προπονητική ή αγωνιστική αθλητική δραστηριότητα  θα πρέπει να γίνει πάντα μέσα στα πλαίσια και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους και στις προπονήσεις από τους διαχρονικούς αθλητές θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και σταδιακά. Αν και πολλοί αθλητές κατάφεραν, με ιδιαίτερη εφευρετικότητα τις περισσότερες φορές, να μην αποκοπούν τελείως από τις προπονήσεις τους, η προπόνηση στο σπίτι, στον δρόμο ή σε κάποιο πάρκο είναι τελείως διαφορετική από την προπόνηση στο στάδιο. Κυρίως οι δρομείς οι οποίοι έχουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα προπονήσεις τόσο αερόβιας όσο και αναερόβιας άσκησης θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον σχεδιασμό του προπονητικού τους πλάνου για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα οι αναερόβιες προπονήσεις (μεγάλης έντασης για μικρό χρονικό διάστημα) θα πρέπει να ενταχθούν σταδιακά και σε δεύτερο χρόνο στο προπονητικό πλάνο. Καθώς η αναερόβια προπόνηση επιβαρύνει σημαντικά την καρδιά του αθλητή, θα πρέπει εκείνη να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές αναερόβιες προπονήσεις. Ενώ οι αερόβιες προπονήσεις (ήπιας έντασης και μεγάλης διάρκειας) μπορούν με σχετική ευκολία να πραγματοποιηθούν και εκτός σταδίου, δεν μπορεί να συμβεί αντίστοιχα το ίδιο και με τις αναερόβιες προπονήσεις. Η αναπλήρωση λοιπόν των προπονήσεων, λόγω της δίμηνης περίπου αποχής από το προηγούμενο συστηματικό προπονητικό πλάνο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει βιαστικά και χωρίς να επανατοποθετηθούν ορισμένες από τις προπονητικές αρχές/βάσεις, όπως γίνεται κατά κανόνα στην έναρξη κάθε προπονητικής περιόδου.

Η αερόβια προπόνηση που «χτίζει» την αντοχή του οργανισμού και βελτιώνει τόσο την γενικότερη φυσική κατάσταση του αθλητή αλλά και την λειτουργία του καρδιαγγειακού και του καρδιαναπνευστικού συστήματος θα πρέπει να προηγηθεί της αναερόβιας προπόνησης και σε αυτή την περίοδο της επανένταξης στις προπονήσεις.

Επειδή η καρδιά μας λειτουργεί σαν μια μπαταρία τροφοδοτώντας με ενέργεια το σώμα μας θα πρέπει εμείς να την φροντίζουμε ώστε να λειτουργεί σωστά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τίποτα στο σώμα μας δεν μπορεί να δουλέψει σωστά.

Η μεγάλη προσμονή για την επιστροφή στις προπονήσεις από όλους τους αθλητές, διαχρονικούς ή μη, δεν θα πρέπει να τους οδηγήσει σε υπερβολές κι ούτε να γίνει με «βίαιο» και ταχύ τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Ως πρώτο μέλημα των αθλητών με την έναρξη των προπονήσεων θα πρέπει να είναι η επιστροφή στην προηγούμενη φυσική τους κατάσταση και όχι η συνέχιση του προπονητικού τους πλάνου στο σημείο που το διέκοψαν στις αρχές Μαρτίου.

Η καθημερινή άσκηση και προπόνηση, αλλά και η συμμετοχή σε αγωνιστικές διοργανώσεις είναι τρόπος ζωής για τους διαχρονικούς αθλητές. Ακόμα όμως κι αν η φετινή χρονιά είναι ελλιπής προπονητικά αλλά και πολύ περιορισμένη όσον αφορά τις αγωνιστικές ευκαιρίες, το ουσιαστικό νόημα του διαχρονικού αθλητισμού παραμένει το ίδιο, προτεραιότητα έχει η υγεία κάθε διαχρονικού αθλητή και αθλήτριας με στόχο την δια βίου άθληση.

Επιμέλεια Greek Athletics