ΑΚΙΔΑ - Ανανεωτικό Κίνημα Διαχρονικών Αθλητών

To Greek Athletics παρουσιάζει τις βασικές αρχές του Ανανεωτικού Κινήματος Διαχρονικών Αθλητών, που έχει ως στόχο να προάγει τις αρχές του βετερανισμού στην χώρα μας και να αναβαθμίσει γενικότερα το κίνημα των διαχρονικών αθλητών με περισσότερους και αρτιότερους αγώνες στο εσωτερικό, να οργανώνει τις Ελληνικές αποστολές στις διεθνείς διοργανώσεις και να παρέχει την μέγιστη δυνατή βοήθεια σε όλους τους διαχρονικούς αθλητές.

Α.ΚΙ.Δ.Α.

Ανανεωτικό Κίνημα Διαχρονικών Αθλητών

Ο αθλητισμός είναι το αγαθό που βοηθά τους ανθρώπους, μέσω της άσκησης, να βελτιώσουν τόσο την φυσική κατάσταση και την σωματική τους υγεία, όσο και την ψυχολογία και την πνευματική τους υγεία, συνεπώς όλη τους τη ζωή γενικότερα.

Ιδιαίτερα ο αγωνιστικός αθλητισμός, με την θέσπιση προσωπικών στόχων και της συμμετοχής σε αγώνες, δημιουργεί ισχυρά κίνητρα προσωπικής αυτοβελτίωσης αλλά και ταυτόχρονα αναπτύσσει φιλίες και διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των αθλητών.

Ο βετερανισμός (διαχρονικός αθλητισμός) είναι ουσιαστικά συνέχεια του αγωνιστικού αθλητισμού/πρωταθλητισμού αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στην Ελλάδα δυστυχώς, αντί να προωθείται και να επικροτείται ως στάση ζωής καθώς και για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, υποβαθμίζεται διότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο αγωνιστικός αθλητισμός/πρωταθλητισμός αφορά μόνο τους νέους ανθρώπους.

  •   Πρώτος στόχος μας είναι η ορθή ενημέρωση της κοινωνίας για τα ατομικά και συνολικά οφέλη που απορρέουν από τον βετερανισμό (υγιείς άνθρωποι με μικρότερες ιατρικές/ασφαλιστικές/φαρμακευτικές δαπάνες, κλπ) και η προώθηση των αξιών του.
  •   Δεύτερος στόχος μας είναι η αναγνώριση και αποδοχή του βετερανισμού από τον ΣΕΓΑΣ, ως φυσική συνέχεια του αγωνιστικού αθλητισμού σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και η πρακτική υποστήριξή του σε υλικοτεχνική υποδομή, όπως παραχώρηση σταδίων για πραγματοποίηση αγώνων, επίσημη χρονομέτρηση με photofinish, κτλ. Οι συνέργειες και οι ωφέλειες για τον ΣΕΓΑΣ μπορεί να είναι άμεσες, καθώς θα αυξηθούν αριθμητικά τα μέλη του, ενώ θα δύναται να ενισχυθεί και οικονομικά καθώς οι βετεράνοι αθλητές πληρώνουν για την συμμετοχή τους σε αγώνες. Παράλληλα, όπως συμβαίνει και παγκοσμίως, οι Βετεράνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προπονητές (ορισμένοι είναι γυμναστές), χορηγοί (κάποιοι είναι επιχειρηματίες) και γενικά να βοηθήσουν με την εμπειρία τους στο χώρο του στίβου (πολλοί από εμάς έκαναν πρωταθλητισμό). Ενώ είναι σίγουρο ότι αποτελούν κίνητρο για τις μικρότερες ηλικίες ειδικά όταν σε αγώνες κερδίζουν αθλητές μικρότερους τους.
  •   Τρίτος στόχος μας είναι η βελτίωση των εγχώριων διοργανώσεων. Δυστυχώς πολύ συχνά οι αγώνες των βετεράνων στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από μεγάλη προχειρότητα και έλλειψη οργάνωσης που ουσιαστικά βλάπτει τόσο τους συμμετέχοντες όσο και την εικόνα του κλασικού αθλητισμού γενικότερα. Το επίπεδο κάθε εσωτερικής διοργάνωσης στίβου για βετεράνους αθλητές δεν θα πρέπει να υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ σε υλικοτεχνικό επίπεδο, κριτές, έκδοση αποτελεσμάτων, αναγνώριση επιδόσεων, κλπ.
  •    Τέταρτος στόχος μας είναι η βελτίωση των σχέσεων με τη βαλκανική, την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια ομοσπονδία.
  •    Πέμπτος στόχος μας είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση την εθνικής μας ομάδας στους διεθνείς αγώνες και ειδικότερα στους βαλκανικούς αγώνες, όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Ειδικότερα στοχεύουμε σε καλύτερη οργάνωση όσον αφορά τον αρχηγό της αποστολής, την ομοιομορφία της ομάδας, τη σύσταση των ομάδων σκυταλοδρομίας και το πνεύμα της ομάδας.
  •   Έκτος στόχος μας είναι η οργάνωση της ομοσπονδίας σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο όσον αφορά την οικονομική της διαχείριση, αλλά και στην προβολή των διακρίσεων των διαχρονικών αθλητών, την προσέλκυση χορηγών και με την ορθή τήρηση και αναγνώριση των Πανελληνίων ρεκόρ. Τέλος και πιο σημαντικό ίσως απ΄όλα η Ομοσπονδία να είναι κοντά στους αθλητές ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε εκείνη για οποιοδήποτε θέμα έχουν, με άμεση επικοινωνία και άμεση ανταπόκριση.

Μετά από αρκετά χρόνια διαμάχης σε ακραίο βαθμό που είναι εκτός της λογικής του αθλητισμού αλλά και του βετερανισμού, αποφασίσαμε να συνθέσουμε μια ομάδα που με εθελοντική πρωτοβουλία θα συσπειρωθεί για την αναγνώριση και ανάπτυξη του βετερανισμού, ενός κινήματος που ενδυναμώνεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύουμε πως στην Ελλάδα απαιτείται να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στις αρχές και στις ανάγκες του βετερανισμού, που θα οδηγήσει στην άνθισή του, ώστε όλοι μαζί να μπορούμε να απολαμβάνουμε τόσο τους αγώνες, όσο και τις κοινωνικές και φιλικές μας συναναστροφές εντός και εκτός σταδίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με αυτούς τους στόχους, ιδρύουμε αυτό το κίνημα και δηλώνουμε τη πρόθεσή μας να θέσουμε υποψηφιότητα, προκειμένου να αναλάβουμε τη διοίκηση της ΟΕΒΑΣ στις ερχόμενες εκλογές του 2020. Πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητές μας και στην ανιδιοτελή μας διάθεση να βοηθήσουμε όλους ανεξαιρέτως τους βετεράνους αθλητές και αθλήτριες.

Ζητάμε τη στήριξη όλων των εν ενεργεία βετεράνων αθλητών στοχεύοντας προς μια νέα αρχή.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ                                            ΣΚΑΜΑΤΖΟΥΡΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΑΡΜΑΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ                                             ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΑΒΑΛΑΚΗ ΠΟΠΗ                                             ΠΑΝΑΒΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ

ΛΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                   ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΜΑΙΡΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΣ                                              ΧΑΪΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ                               ΧΑΜΟΥΡΟΥΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΤΣΙΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ                                             ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΔΕΜΕΝΕΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                     ΧΑΤΖΗΣΤΕΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΟΣ

ΓΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                           ΚΑΜΠΙΤΣΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΜΑΚ ΓΚΑΟΥΑΝ ΛΩΡΕΝΣ                                  ΤΟΛΙΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΟΓΛΟΥ ΕΥΘΥΜΗΣ.                               ΔΑΦΤΣΟΥ ΑΝΝΑ

ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                      ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ                      ΛΑΜΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ