• ΑΓΩΝΕΣ
  • ΣΤΙΒΟΣ
  • Νέα
  • Το καλεντάρι των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων για το 2019

Το καλεντάρι των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων για το 2019

Στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι συννεδρίασε το συμβούλιο της Βαλκανικής Ένωσης (ABAF- Association of Balkan Athletics Federation) με σκοπό την συγκρότηση του αγωνιστικού προγράμματος του 2019.

Καθώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα ξεκινάει στις 27 Σεπτεμβρίου η ABAF αποφάσισε να διοργανώσει το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών, την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να έχουν μια τελευταία αγωνιστική ευκαιρία. Οι αγώνες θα γίνουν στην μικρή Βουλγαρική πόλη Πράβετς (Pravets ή Pravetz) με πληθυσμό 5.000 κατοίκους περίπου, η οποία βρίσκεται 60 χλμ. βορειοανατολικά της Σόφιας.

Nέο μέλος της οικογένεια της Βαλκανικής Ένωσης είναι πλέον και ο Άγιος Μαρίνος, με την προσθήκη του οποίου οι χώρες της ABAF έφτασαν τις 19! Αναλυτικά οι χώρες της ABAF είναι: Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Κόσοβο, FYROM, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Αγ. Μαρίνος, Σλοβενία, Τουρκία, Ουκρανία.

Η Ελλάδα θα διοργανώσει το Πρωτάθλημα Βάδην, το Σάββατο, 20 Απριλίου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε ποιά πόλη θα γίνει. Τα περισσότερα Πρωταθλήματα (3 συνολικά) θα διοργανώσει η Τουρκία, καθώς ανέλαβε τα Πρωταθλήματα του κλειστού στίβου Ανδρών/Γυναικών και Εφήβων/Νεανίδων (Κ20) στην Κωνσταντινούπολη και το Πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών (που δεν μετείχε φέτος η Ελλάδα καθώς ήταν τις ίδιες ημερομηνίες με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών) στο Ερζερούμ, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων!

Στις εργασίες του συνεδρίου μετείχε τόσο ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Σβέιν Αρν Χάνσεν.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της ABAF για το 2019:

Φεβρουάριος
10 Κυριακή Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
16 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)

Απρίλιος
20 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα βάδην, Ελλάδα (δεν έχει αποφασιστεί η πόλη)
21 Κυριακή Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, Κίεβο (Ουκρανία)
Μάιος 
18 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα βουνού, Καµπουλουνγκ Μολντοβενεσκ (Ρουμανία)
Ιούλιος
5-6 Παρασκευή- Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Κλουζ (Ρουμανία)
13 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18, Κράγιεβο (Σερβία)
27-28 Σάββατο- Κυριακή Βαλκανικό Πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών,  Ερζουρούμ (Τουρκία)
Σεπτέμβριος 
2-3 Δευτέρα- Τρίτη Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ,  Πράβετς (Βουλγαρία)
Νοέμβριος 
3 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Βελιγράδι (Σερβία)
9 Βαλκανικό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, Μπεράνε (Μαυροβούνιο)

Πηγή: ΣΕΓΑΣ / Επεξεργασία: Greek Athletics