Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαραίτητη η αγωνιστική δραστηριότητα για τους διαχρονικούς αθλητές!

Μετά από το άνοιγμα των σταδίων και την επιστροφή στις προπονήσεις για τους αθλητές και τις αθλήτριες του στίβου, ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε και το αγωνιστικό καλεντάρι για το υπόλοιπο της χρονιάς, με πρώτο αγώνα τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα στις κατηγορίες Κ16 στις 27-28 Ιουνίου, ενώ από τα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσουν και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενέκρινε στις αρχές τις εβδομάδες το Πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων του ΣΕΓΑΣ.

Δυστυχώς όμως στην κατηγορία των Διαχρονικών Αθλητών μετά την ακύρωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας νέος αγωνιστικός προγραμματισμός.

Αντίθετα πολλές χώρες έχουν ήδη προκηρύξει τα δικά τους εθνικά πρωταθλήματα, από τα οποία ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

  • ·27 Ιουνίου - Πολωνικό Πρωτάθλημα Ριπτικού Πεντάθλου & Πεντάθλου στο Τορούν,
  • ·4 Ιουλίου - Πρωτάθλημα Κροατίας στο Ζάγκρεμπ,
  • ·4-5 Ιουλίου, Πρωτάθλημα Ιταλίας 10.000μ. και σκυταλοδρομιών στην Κατάνια,
  • ·14-16 Αυγούστου - Europa Lovosice 2020 στην Τσεχία, στο οποίο έχουν ήδη δηλωθεί 11 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες,
  • ·29-30 Αυγούστου, Πρωτάθλημα Βελγίου, Ninove,
  • ·5-6 Σεπτεμβρίου – Πρωτάθλημα Ρουμανίας,
  • ·19-20 Σεπτεμβρίου - Πρωτάθλημα Αυστρίας στο St. Pölten (65 χλμ. από την Βιέννη),
  • ·9-11 Οκτωβρίου – Πρωτάθλημα Ιταλίας στο Arezzo (Τοσκάνη),
  • ·10-11 Οκτωβρίου – Πρωτάθλημα Γαλλίας στην πόλη Chalon-sur-Saône (130 χλμ. από την Λυών).

Δεδομένης της ήδη πολύ μικρής ετήσιας εγχώριας αγωνιστικής δραστηριότητας για τους διαχρονικούς αθλητές, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν έστω μία ή δύο αγωνιστικές ευκαιρίες για το 2020. Επιπλέον, οι προπονήσεις στα στάδια επιτρέπονται ήδη από τις αρχές Μάιου και ο ΣΕΓΑΣ έχει προκηρύξει αγώνες για οκτώ περίπου συνεχείς εβδομάδες, από τις 27 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου.

Οι διαχρονικοί αθλητές έχουν εξ’ ορισμού πολύ λιγότερες αγωνιστικές ευκαιρίες σε κάθε περίοδο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην μηδενιστούν φέτος. Η αγωνιστική απραξία μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, τόσο στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, όσο και του υψηλού ηθικού και της ψυχολογίας των αθλητών και αθλητριών. 

Επιμέλεια: Greek Athletics